Chcem bývať na Slovensku, ale nemôžem

Od svojich 19 rokov žijem v iných krajinách. Vysokú školu som išla študovať do Dánska, pretože to bolo zadarmo a mali lepšie odbory na dizajn a tvorbu videí. Prihlásila som sa najprv na dve vysoké školy, jediné na Slovensku ohľadom scenáristiky, ale neprijali ma. Iné školy mi neposkytli možnosti na môj odbor. Možno sa to zmenilo, neviem. V Dánsku som sa naučila výborne angličtinu a samostatnosť.

Dánsko, Česko

Po Dánsku som našla prácu v Česku v odbore. Hľadala som prácu v odbore v Prešove 5 mesiacov, ale nenašla som nič ohľadom videí. Tak som teda odbočila na dizajn a našla si prácu hneď vďaka môjmu štúdiu v Dánsku, ktoré bolo asi jediným dôvodom, prečo ma prijali bez pracovných skúseností. Výplata najprv 320 eur mesačne u podnikateľa a potom 750 eur mesačne u jednej z najväčších firiem v Prešove ako marketingový špecialista. (rok 2013)

Keď sa naskytla príležitosť v Brne za dvojnásobnú výplatu a prácu v odbore, nebolo o čom. Strávila som tam 5 rokov, bývala som v byte, ktorý som si prenajímala dosť blízko centra. Všetko bolo fajn.

Londýn

Každopádne nemohla som si nasporiť veľa peňazí do budúcna a tak som sa rozhodla splniť si sen a odísť do Londýna plného možností. Tam sa mi podarilo vybudovať úspešný video biznis ako živnostník. Začiatok nebol ľahký, ale keď to rozbehnete, tak to ide. Každopádne Londýn je tak drahý, že už si nezarobíte toľko ako v minulosti, aj vzhľadom na slabosť libry voči euru. Dokázala som si aj tak nasporiť viac ako v Česku, samozrejme, ale už mi drbalo z toho vždy bývať s niekým v Londýne. 5 ľudí na dome, za izbu 1000 eur, nedávalo mi to už zmysel.

Momentálne som v rozpoložení, že si konečne chcem kúpiť svoj dom alebo byt. Nebaví ma riešiť neustále dohadovačky, kde budem bývať, s kým a koľko budem platiť nájom. Každopádne po 6 rokoch v Londýne moje úspory nestačia na nehnuteľnosť na Slovensku. Vzhľadom na moju živnosť by som ani nedostala hypotéku. A ani sa nechcem zadlžiť na 20 rokov. Viem, že veľa ľuďom to príde normálne, ale mne nie. Možno do toho štádia dospejem. 14 rokov žijem mimo Slovenska a aj mi celkom chýba. Je to krásna krajina a hlavne je moja. Nie som tam cudzinec a každý mi rozumie. Či už reč alebo správanie. Každopádne ísť naspäť s malými úsporami, nemôcť si dovoliť kúpiť byt alebo dom, čiže mám zas platiť nájom a nič mi nepatrí?

A čo práca?

Čo sa týka práce, momentálne budujem svoj online biznis, aby som mohla pracovať odkiaľkoľvek a zarobiť veľmi slušne. Moje online kurzy ohľadom podcastov, sociálnych sietí a strihu sa pomaly rozbiehajú. Niečo málo mi zarába aj YouTube, blogy, TikTok a affiliate marketing.

Práve som v Taliansku cez Airbnb a píšem knihy, ktoré tak isto publikujem ako audioknihy na rôzne témy. Naozaj sa snažím, ale aj keď budem môcť pracovať odkiaľkoľvek, ako sa mám vrátiť na Slovensko? Kam? Do podnájmu? Minula som už toľko peňazí na nájom a nič mi nepatrí. Je to frustrujúce. Môžem si dovoliť dom alebo byt v niektorých častiach Talianska alebo iných krajinách, ktoré trpia nedostatkom pracovných miest, kde sa byty predávajú lacno. Ale stále to nebude môj domov.

Slovensko môže byť nahnevané na ľudí, ktorí z neho odchádzajú, ale ja osobne neviem, čo iné mi ostáva.

Vymrzla som v britskom parlamente – asi šetria

26.09.2024

Navštívila som britský parlament, no nie ako turista, ale aby som školila zamestnancov na tému tvorby videí pre sociálne siete. Prekvapilo ma, akí mladí boli zamestnanci oddelenia, kde som školila, a tiež chlad v jedálni, kde sa nekúrilo a všetci jedli vo vetrovkách. Na výber bolo skromné jedlo, čo kontrastovalo s luxusnou firemnou jedálňou Fremantle, kde som školila [...]

„No hrozná ženská – typická“: Moje najobľúbenejšie sexistické komentáre na mojich blogoch

22.09.2024

Ľudia sú rýchli v zanechávaní negatívnych komentárov, ale keď majú povedať niečo pekné, často sa im nechce. Môj najnovší a obľúbený komentár pod jedným z mojich blogov pochádza od staršieho pána, ktorý večer nemal čo robiť.

Púť alebo sebatrýzeň? Prečo sa nútim do utrpenia

21.09.2024

Počas tejto časti mojej cesty na Camino de Santiago som zažívala fyzické utrpenie, aké som si nevedela predstaviť – od pľuzgierov až po neznesiteľné bolesti svalov. Každý krok bol boj, často som sa musela zastavovať, aby som sa nezrútila. Moje topánky mi ničili nohy, až kým som náhodou nenatrafila na topánky, ktoré niekto nechal v albergue – ako odpoveď na moje prosby. [...]

Jahja Sinwár

VIDEO: Sám v zdemolovanom byte. Po drone hodil palicou. Posledné zábery zabitého vodcu Hamasu Sinwára

18.10.2024 09:10

Izraelská armáda zverejnila zábery z dronu, ktoré podľa nej zobrazujú posledné sekundy života vodcu palestínskej teroristickej organizácie Hamas.

francúzsko, záplavy

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

18.10.2024 08:30

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Na očkovanie proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov, termíny sa prideľujú podľa veku

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Libanon Hizballáh Izrael útoky Bejrút

Hizballáh oznámil novú eskalačnú fázu vo vojne proti Izraelu

18.10.2024 07:15

Libanonské hnutie zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

nicoleven

Robím to čo chcem. Píšte na nicole@nicoleven.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 33229x
Priemerná čítanosť článkov: 1385x

Autor blogu

Kategórie