Založ si blog

Kresťanská Dedina, no Sodoma Gomora

Rozhodla som sa duchovne vyžiť a posilniť spojenie s Bohom. Preto som si zarezervovala Airbnb v dedinke v Taliansku, ktorá sa zdala až prehnane kresťanská. Alebo je to normálne v Taliansku, najsvätejšej zemi? Dedinka mala 6 kostolov a každé dva týždne kresťanské slávnosti. Nehovoriac o sochách Ježiša a Márie na každom druhom kroku. Presne toto som hľadala.

Cynizmus vs. Naivita

Chcem svoj život žiť cynicky, alebo byť trochu naivná? Je to dilema, ktorá vás v 33 rokoch ženie k cynickosti, pretože ste si prežili svoje a určite o živote už nemáte ilúzie. Každopádne, snažím sa potlačiť cynizmus aspoň z nejakej časti a priniesť naspäť trochu mojej detskej naivity.

Kultúrny Šok

Pri písaní tohto blogu sa nemôžem nesmiať, pretože by ma fakt nenapadlo, čo v tejto katolíckej dedinke vidím. Samozrejme, pokrytectvo je všade a v každom náboženstve. Kto je bez viny, nech hodí do mňa kameňom. Ja tiež nie som svätá a už vôbec nie bez zlých ľudských vlastností. Preto nechcem, aby tento blog vyznel ako kritika alebo súdenie ľudí v tejto dedinke. Chcem, aby ste to brali ako satiru a môžete sa aj smiať na mojej naivite a ružových okuliaroch. Nebudem to brať osobne, veď predsa som blondína.

Prvé Skúsenosti

Včera dopadla čerešnička na tortu, ktorá ma prinútila napísať tento blog, ale začnem od začiatku.

Moja predstava bola, že keď prídem do katolíckej dedinky, ľudia budú ku mne milí a kostoly budú každú nedeľu a možno častejšie praskať vo švíkoch. Väčšina ľudí sa ku mne chovala ako protestujúci v Barcelone, ktorí vyháňajú turistov, ale našli sa aj extrémne milí ľudia, ktorí sa mi snažili pomôcť. Boli asi traja. A ak prinesiem do tejto úvahy cynizmus, tak dvaja z nich mali zo mňa peniaze.

Kresťanské Slávnosti

Na Facebooku som zistila, že sa cez víkend budú konať slávnosti na oslavu Ježiša Krista. Bude pochod dedinou a všetky kostoly budú otvorené a v dvoch z nich sa bude konať svätá omša ráno aj večer. Všetci turisti sú vítaní a je zvykom, aby finančne prispeli. Znie to super. Išla som na svätú omšu ráno a prekvapilo ma, že nikto nikde. Pred kostolom stál starý pán s kasičkou. Nakukla som do kostola, nikto tam nebol a tá kasička mi v podstate bránila vstúpiť. Je to vstupné? pomyslela som si a otočila som sa na opätku.

Poobede išiel pochod mestom s farárom a krížom. Pridala som sa. Pochod dedinou mal pár zastávok pri každej kasičke. Matúce. Ani večer som nemohla nájsť kostol, ktorý by slúžil svätú omšu.

Skrytí Kresťania?

Bolo mi tiež čudné, že som nevidela nikoho, kto by nosil na krku krížik. Možno sú kresťania v srdci.

Po mojich skúsenostiach v reštauráciách, ktoré zdreli moju peňaženku bez jediného úsmevu a privítania, moja naivita pomaly slabla.

Nepríjemné Zážitky

V prvý deň mojej návštevy mora som bola sexuálne obťažovaná za bieleho dňa na ulici, čo ma vydesilo asi najviac.

V druhý deň môjho pobytu som počula majiteľa reštaurácie pod mojím oknom, ako napáda čašníka, aby hostí opil, aby im mohli zaúčtovať víno navyše.

Jedného dňa som si všimla v dedine veľkú akciu s veľkým banerom, na ktorom bola nakreslená ženská dolná časť s plavkami. Nápis mi nepreložil ani Google, ale môžeme si domyslieť, čo to je. Bola to oslava ženského reproduktívneho orgánu plná mužov nad 60 rokov.

Slávnostne sa odhalili dvere, na ktorých bolo vytesané ženské prirodzenie. Do detailu. Asi to volajú umenie. Žila som v Londýne, hriešnom meste, 6 rokov, ale niečo podobné som v živote nevidela. Stretnutie starých chlipníkov a urobia z toho ešte verejnú udalosť.

Nenúťte ma dať sem fotku. Tento blog by bol asi hneď zablokovaný vzhľadom na čo na nej je.

Záverečné Zistenie

Keď už som si myslela, že mám dosť, prišlo to, čo ma najviac rozosmialo. A chcem dodať, že čo sa týka prírody, kvalitných potravín a počasia, je toto miesto úplne nádherné a dokonalé. Prírodný raj.

Včera v noci som išla na toaletu a cez zatvorené okno som počula majiteľa reštaurácie na telefóne s hlasným odpočúvaním. Ako správny Talian bol mimoriadne hlučný napriek jednej hodine ráno. Rozprával sa s Američankou po anglicky. Presviedčal ju, aby prišla k nemu do Talianska, že jej zaplatí polovicu ceny letenky. Potom dodal, že nech vezme aj sestru, lebo je veľmi krásna. Začala som sa rehotat. Tak za to chce mať čo najväčšie tržby v reštaurácii! Nie preto, aby uživil rodinu, nie preto, že nemá čo jesť, ale preto, aby si mohol zaplatiť americké dievča o 35 rokov mladšie ako on.

Už rozumiem, prečo v kostole nebola ani noha. Ak by tam niekto z tejto dediny vošiel, kostol by buď zhorel, alebo spadol.

Amen!

Moju cestu ďalej môžete sledovať na TikToku alebo Instagrame.

Vymrzla som v britskom parlamente – asi šetria

26.09.2024

Navštívila som britský parlament, no nie ako turista, ale aby som školila zamestnancov na tému tvorby videí pre sociálne siete. Prekvapilo ma, akí mladí boli zamestnanci oddelenia, kde som školila, a tiež chlad v jedálni, kde sa nekúrilo a všetci jedli vo vetrovkách. Na výber bolo skromné jedlo, čo kontrastovalo s luxusnou firemnou jedálňou Fremantle, kde som školila [...]

„No hrozná ženská – typická“: Moje najobľúbenejšie sexistické komentáre na mojich blogoch

22.09.2024

Ľudia sú rýchli v zanechávaní negatívnych komentárov, ale keď majú povedať niečo pekné, často sa im nechce. Môj najnovší a obľúbený komentár pod jedným z mojich blogov pochádza od staršieho pána, ktorý večer nemal čo robiť.

Púť alebo sebatrýzeň? Prečo sa nútim do utrpenia

21.09.2024

Počas tejto časti mojej cesty na Camino de Santiago som zažívala fyzické utrpenie, aké som si nevedela predstaviť – od pľuzgierov až po neznesiteľné bolesti svalov. Každý krok bol boj, často som sa musela zastavovať, aby som sa nezrútila. Moje topánky mi ničili nohy, až kým som náhodou nenatrafila na topánky, ktoré niekto nechal v albergue – ako odpoveď na moje prosby. [...]

Viktor Orbán

Orbán v Taliansku: Brusel nás trestá za to, že nevpúšťame migrantov. Tvrdí, že Maďarsko chráni Európu

06.10.2024 19:36

Maďarský premiér zdôraznil, že Maďarsko dostalo pokutu 200 miliónov eur a každý deň platí milión eur, pretože neumožňuje vstup migrantov.

Sweden Climate Protest

Aktivistku Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli

06.10.2024 18:53

Švédsku aktivistku zadržali spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi.

Chaldíja

Izraelské letectvo zaútočilo v sýrskom meste Homs na autá s humanitárnou pomocou

06.10.2024 17:53

Tri nákladné vozidlá s humanitárnou pomocou boli zaparkované blízko továrne na výrobu iránskych automobilov.

Izrael Gaza operácia rukojemníci záchrana vyslobodenie

Po útoku na juhu Izraela zomrela žena, desať ľudí je ranených, strelec mŕtvy

06.10.2024 17:33

Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.

nicoleven

Robím to čo chcem. Píšte na nicole@nicoleven.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 32556x
Priemerná čítanosť článkov: 1357x

Autor blogu

Kategórie