Založ si blog

Rezervujete si Airbnb? Pozor na tieto veci

Rozhodla som sa toto leto cestovať sama a po prvýkrát som na rezerváciu ubytovania použila Airbnb. Pozerala som veľa videí na YouTube, aby som získala rady o varnových signáloch, na čo si dávať pozor a podobne. Chcela som byť pripravená.

Napriek môjmu výskumu som sa dostala do pasce. Tento blog píšem, aby som vás potenciálne varovala pred nepríjemnými vecami, ktoré nemusia byť tak zjavné.

Fáza výskumu

Počas svojho výskumu som zistila, že ak má hostiteľ na Airbnb recenzie pod 4.90, tak to znamená, že to nie je nič moc. Bolo to pre mňa prekvapenie a tiež veľmi cenná informácia. Takže pri mojom hľadaní som sa sústredila na superhostiteľov a hostiteľov s hodnotením nad 4.95.

Potom som sa pozerala na počet recenzií a čo konkrétne hovoria ľudia. Starostlivo som študovala obrázky a popisy. Tiež som kontaktovala hostiteľov, aby som potvrdila, že nie sú žiadne skryté alebo dodatočné poplatky k rezervácii. Zistila som, že niektorí hostitelia vás žiadajú zaplatiť účty na konci vášho pobytu.

Dokonalé miesto… Alebo som si to myslela

Našla som krásne vyzerajúce miesto, trochu odľahlé, čo bolo to, čo som chcela na prípravu na moje Camino de Santiago. Hostiteľ mal hodnotenie 4.97 s asi 18 recenziami. Obrázky boli krásne a miesto bolo 6 km od pláže. Vyzeralo to ako sen.

Po príchode som si uvedomila, že som sa nechala trošku odrbať. Tiež som si toto ubytovanie rezervovala na 45 dní, čo by som už neurobila, ale toto miesto sa zdalo byť v dopyte.

Zhrniem Vám všetky varovné singály, ktoré som si pri rezervovaní nevšimla a porovnám ich s informáciami uvedenými v popise a na fotografiách inzerátu.

Odľahlá lokalita

Nemám vodičský preukaz a mojím plánom bolo nájsť miesto, kde budem nútená buď chodiť na dlhé vzdialenosti, alebo jazdiť na bicykli. Toto miesto sa zdalo byť perfektné, pretože je na kopci a 6 km od pláže.

Pozrela som sa na Google Maps, ktoré mi ukázali viacero trás pre bicykle a chôdzu. Bola som nadšená. Avšak, všimla som si, že vlaky do dediny jazdia len dvakrát denne. Veľmi skoro ráno a neskoro večer.

Poslala som správu môjmu hostiteľovi, kde som potvrdila, že nemám auto ani vodičský preukaz a opýtala som sa, či je to problém. Odpovedal, že auto je pre túto lokalitu odporúčané. Nepovedal, že je nevyhnutné.

Predtým som našla inzeráty, kde hostiteľ uviedol v popise, že auto je potrebné na prístup k lokalite. Tieto inzeráty som hneď preskočila. Tento inzerát mal v popise a na obrázkoch k dispozícii bicykle, ktoré ukazovali ľudí jazdiacich na bicykloch cez kopce. Zábava.

Odpovedala som hostiteľovi, že mi nevadí chôdza a jazda na bicykloch, ktoré sú k dispozícii. Odpoveď, ktorú som dostala, bol link na pešie trasy s odkazom, že v blízkosti krásneho pobrežia je veľa možností.

Skvelé, pomyslela som si.

Prišla som večer a kamarát hostiteľa ma vyzdvihol za veľmi dobrú cenu. Slušné. Nasledujúci deň som si uvedomila, že na mieste nie sú žiadne bicykle. Poslala som správu hostiteľovi.

Žiadna odpoveď.

Pomyslela som si, že preskúmam okolie peši. Chôdza 6 km k pláži na slnku v krásnej prírode je dôvod prečo som sem prišla. Problém bol, že som nemohla nájsť trasu pre chodcov. Nikde.

To, čo mi Google Maps ukazovali, bola trasa cez strmý, takmer horský terén, ktorý som neskôr zistila, že je dokonca súkromným pozemkom.

Problémy s bicyklom

24 hodín neskôr som konečne dostala odpoveď od hostiteľa, že bicykle budú pripravené od budúceho týždňa. Bol piatok. Pomyslela som si, dobre. Našla som autobusovú zastávku z dediny k moru. Autobus ide každé 2-3 hodiny, okrem nedele.

Cesta trvá 15 minút a stojí 1.20 EUR. Toto bolo pre mňa prekvapenie, pretože je to takmer cena metra v Ríme. Navyše, ak chcem ísť na pláž, musím zaplatiť 2.40 EUR?

Dúfala som, že dostanem ten bicykel čo najskôr. Ach, posledný autobus naspäť ide o 17:45, takže žiadna možnosť zostať a sledovať západ slnka na pláži.

Streda. Bicykel tam bol, ale mal sfúknuté gumy. Moja trpezlivosť sa strácala. Poslala som správu hostiteľovi, že som tu uviazla, neexistuje žiadna cesta pre chodcov k pláži a ruším výlet, ak nebudem mať bicykel do 24 hodín.

Uhádnite čo?

O necelých 8 hodín neskôr som mala pred dverami 2 bicykle pripravené na použitie.

Skvelé! Boli napoly funkčné a vyzerali veľmi staré. Pomyslela som si, čo už. Jeden z nich mal po jednom použití prázdnu pneumatiku, takže som používala druhý.

Išla som na pláž a uvedomila som si, že jediná cesta do ďalšej blízkej dediny je cez diaľnicu. Neexistuje žiadna pešia ani cyklistická cesta. Nie, nemôžete chodiť po pláži, pretože sú tam betónové bloky, ktoré blokujú cestu. Nikdy by ma nenapadlo, že Kalábria, alebo aspoň táto časť, je tak nepriateľská pre chodcov. V dedine nie sú ani chodníky, len na parkovisku. Nikdy som to v živote nevidela. Takže som dostala bicykel, ale znova som bola uviaznutá.

Atmosféra a rôzne akcie

Hostiteľ mal v inzeráte asi 40 obrázkov, ktoré ukazovali množstvo udalostí. Bol prítomný na všetkých, kde sa každý zabával. Zber olív, cyklistika, turistika, ochutnávka vína, joga a tak ďalej. Aká atmosféra, pomyslela som si!

Až na malý detail. Všetky udalosti sa konali v taliančine. Historická prehliadka kostola. Skvelé, pekne to vyzerá, ale nemám tušenie, čo hovoríte. Nie je sezóna olív. Neexistujú žiadne cyklistické akcie, joga, alebo nič. A ak existujú, ľudia sa o nich rozprávajú a oznamujú to v taliančine.

Minule sa konala romantická nočná udalosť. Skvelé pre sólo cestovateľov. LOL.

Nehovoriac o tom, že môj hostiteľ ma ignoroval 8 dní od môjho príchodu a myslela som si, že so mnou nechce mať nič spoločné. Povedal mi, že bol celý čas preč, ale videla som ho viackrát z balkóna.

V túto chvíľu mi bolo jasné, že všetky tie fotky boli iba dobrý PR a image aby nalákal cestovateľov a získal čo najskôr skvelé recenzie.

Fotky a realita

Popis apartmánu uvádzal, že môžem mať 4 hostí cez noc. Fotky ukazovali veľký apartmán a súkromný balkón s krásnym výhľadom, a samozrejme bicykle. Realita bola, že spojil obrázky z 3 rôznych apartmánov, aby vyzerali väčšie.

Nie je možné, aby tu spali 4 ľudia. Je tu malá pohovka, ktorá sa nedá rozložiť na posteľ, a potom jedna posteľ v spálni. Ak majú moji priatelia alebo rodina ležať na podlahe, áno, môžem tu mať 10 ľudí na spanie.

Súkromný balkón nemal žiadne súkromie. Na obrázku bol oddelený rastlinami, takže ste nemohli vidieť do šálky kávy vášho suseda. Realita bola, že tam neboli žiadne rastliny, a v podstate ktokoľvek, kto bol vedľa mňa, sedel 2 metre odo mňa, videl všetko, čo robím, a ja som videla všetko, čo robia oni. Nulové súkromie.

Miesto bolo vybavené na dlhodobý pobyt, ale napríklad nie je tu rukavica na pečenie v rúre, žiadne kuchynské utierky, žiadny veľký nôž a tak ďalej.

WiFi Problémy

WiFi bolo veľkým predajným bodom v nadpise inzerátu. Je merané a rýchle pre všetku vašu prácu. Realita bola, že to bola sotva polovica rýchlosti toho, čo bolo v popise. Merala som to 20-krát v rôznych časoch a miestach. Plus, rýchlosť nahrávania bola pomalšia ako na mojom mobilnom dátovom pripojení.

Na Zoom hovory to nestačilo. Musela som zrušiť všetky svoje online školenia, čím som stratila takmer 1,000 eur. Našťastie predávam moje online video kurzy na mojej webstránke, takže nejaký príjem stále mám.

Nehovoriac o tom, že WiFi padalo niekoľkokrát denne a občas nefungovala elektrina na 2 hodiny.

Kontaktovala som hostiteľa, aby som mu povedala o WiFi, a zdalo sa, že ho presunul bližšie k mojej obývačke, pretože sa to zlepšilo, ale stále sa jedno 15-minútové YouTube video nahrávalo 3 hodiny.

Náklady

Mini obchod v dedine je 100 metrov odo mňa. Je predražený o 50%. Utrácala som dosť peňazí na nákup základných vecí, kým som čakala na svoj bicykel.

Navštívila som miestnu reštauráciu a zaplatila som 23 EUR za 3 kúsky salámy, jeden kúsok syra, 4 kapary, chlieb a cestoviny zo sáčku, ktoré chutili ako plast s pomodoro omáčkou a vodou z kohútika.

V nijakej reštaurácii nie je menu, takže cenu zistíte iba z recenzie alebo priamo na mieste.

Je zvláštne, že ľudia vo veľmi nedávnych recenziách písali, že dostali trojchodové jedlo s vínom za 24 EUR, a ja som dostala dvojchodové jedlo s vodou z kohútika za 23 EUR. Je to preto, že nie som Talianka? Môžem len hádať.

Skontrolovala som menu iných reštaurácií a ani jedna z nich nemala uvedené ceny.

Jazyková bariéra

Nikto v dedine nevie alebo nechce hovoriť po anglicky. Predstierajú, že nerozumejú ani „káva“. Vtedy som si uvedomila, že toto miesto má denne stovky turistov, ale minimálne 90% z nich sú Taliani.

Ešte ani raz som nedostala kávu, ktorú som chcela. Aj keď sa to snažím povedať lámanou taliančinou, nefuguje to.

Lekcia života

Je ťažké vidieť varovné signály pred rezerváciou, ale musíte starostlivo študovať obrázky, pozrieť si aj iné inzeráty od hostiteľa, oveľa viac s nimi komunikovať a nerezervovať dlhodobé pobyty hneď.

Na druhej strane som sa veľa naučila o Kalábrii, Talianoch a o sebe. Takže túto skúsenosť považujem za pozitívnu, ale nechcela by som si tým znova prejsť.

Vymrzla som v britskom parlamente – asi šetria

26.09.2024

Navštívila som britský parlament, no nie ako turista, ale aby som školila zamestnancov na tému tvorby videí pre sociálne siete. Prekvapilo ma, akí mladí boli zamestnanci oddelenia, kde som školila, a tiež chlad v jedálni, kde sa nekúrilo a všetci jedli vo vetrovkách. Na výber bolo skromné jedlo, čo kontrastovalo s luxusnou firemnou jedálňou Fremantle, kde som školila [...]

„No hrozná ženská – typická“: Moje najobľúbenejšie sexistické komentáre na mojich blogoch

22.09.2024

Ľudia sú rýchli v zanechávaní negatívnych komentárov, ale keď majú povedať niečo pekné, často sa im nechce. Môj najnovší a obľúbený komentár pod jedným z mojich blogov pochádza od staršieho pána, ktorý večer nemal čo robiť.

Púť alebo sebatrýzeň? Prečo sa nútim do utrpenia

21.09.2024

Počas tejto časti mojej cesty na Camino de Santiago som zažívala fyzické utrpenie, aké som si nevedela predstaviť – od pľuzgierov až po neznesiteľné bolesti svalov. Každý krok bol boj, často som sa musela zastavovať, aby som sa nezrútila. Moje topánky mi ničili nohy, až kým som náhodou nenatrafila na topánky, ktoré niekto nechal v albergue – ako odpoveď na moje prosby. [...]

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zuzana Dolinková

Kto nahradí Dolinkovú? Drucker záujem nemá. Spomína sa šéfka nemocnice, kde sa liečil Fico i pravá ruka Sakovej

05.10.2024 06:00

Ficova vláda má prvú väčšiu trhlinu. Ministerka zdravotníctva Dolinková oznámila, že končí.

biely dom

Kvíz: Ako dobre poznáte významné udalosti, ktoré sa spájajú s americkými prezidentmi?

05.10.2024 06:00

Otestujte si vedomosti o šéfoch Bieleho domu za posledných niečo viac ako sto rokov. Viaceré otázky súvisia aj so Slovenskom.

koláž, fotky, mReportér

Zábery na „valiace sa cunami“, ktoré sa prehnalo Horehroním. Pozrite si, ako to vyzeralo

05.10.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

nicoleven

Robím to čo chcem. Píšte na nicole@nicoleven.com

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 32403x
Priemerná čítanosť článkov: 1350x

Autor blogu

Kategórie